Harta prosperității și fotbalul românesc. Două din cele mai sărace 10 județe au echipă în Liga 1. Din Top 10 cele mai bogate județe, trei nu există în prima ligă, iar un județ cu afaceri de peste 40 de miliarde de lei n-are echipă nici în Liga 2

Redactor:
Matei Udrea
Harta prosperității și fotbalul românesc. Două din cele mai sărace 10 județe au echipă în Liga 1. Din Top 10 cele mai bogate județe, trei nu există în prima ligă, iar un județ cu afaceri de peste 40 de miliarde de lei n-are echipă nici în Liga 2
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul românesc continuă să prezinte dezechilibre și anomalii aparent greu de explicat, dar în notă cu situația de ansamblu a întregii economii și societăți. Deși, teoretic, acest sport costisitor, cu statut profesionist și generator atât de venituri, cât și de cheltuieli, ar trebui să se suprapună cu zonele cele mai bogate și capabile să-l susțină, lucrurile nu stau așa. Din cele opt unități administrative ale României care depășesc cifra de afaceri de 40 de miliarde de lei în 2015 (conform datelor de la Registrul Comerțului centralizate de Ziarul Financiar), trei nu au reprezentantă în Liga 1 (Argeș, Brașov, Prahova), iar unul (Prahova) nu are nici în Liga 2.

În schimb, al doilea cel mai sărac județ din România, Giurgiu, are formație chiar în Liga 1. De altfel, din cele 16 județe care au cifră totală de afaceri mai mică de 10 miliarde de lei pe an, nu mai puțin de 7 au echipe fie în Liga 1, fie în Liga 2.

Paradoxul românesc: județe cu locuitori săraci, fără infrastructură și economie, dar cu echipe în Liga 1 și chiar în cupele europene

Aceste anomalii par să indice cel mai bine disfuncționalitatea fotbalului românesc, care nu respectă regulile economiei de piață. Un județ cu oameni săraci, fără infrastructură, fără firme puternice și afaceri prospere, fără potență economică, n-ar trebui, în mod logic, să poată susține un club profesionist. Cel puțin la nivel teoretic, fotbalul de performanță presupune stadion modern, patron (sau patroni) cu suficienți bani, locuitori îndeajuns de înstăriți încât să-și poată permite o distracție contracost cum e prezența la meci, drumuri bune, hoteluri, aeroport etc.

Practic, în România avem pe prima scenă Astra (Giurgiu e penultimul județ din țară la cifra de afaceri), Botoșani (locul 35 la cifra de afaceri) și Pandurii (Gorjul e pe locul 31 la cifra de afaceri). Pentru ca paradoxul să fie și mai evident, cele trei formații au reprezentat – sau încă mai reprezintă – România în cupele europene!

Covasna (locul 40), Caraș Severin (locul 38), Brăila (locul 30) și Călărași (locul 29) au și ele formații în Liga 2.

Relația normală dintre prosperitatea zonei și forța echipei e perturbată de diverși factori. Astra Giurgiu are un proprietar care stă în București și are afaceri în alte localități. Botoșani este cofinanțată de la bugetul local și de un om de afaceri care își desfășoară activitatea mai ales în alte județe. Pandurii a fost susținută, până de curând, de o companie uriașă, Complexul Energetic Oltenia – deci tot cu bani publici.

În general, fotbalul românesc e prea puțin deținut de oamenii de afaceri. Steaua, Dinamo, CFR, Viitorul, CSU Craiova și Astra au acest statut, de echipe sută la sută private. În schimb, banul public e implicat, într-un fel sau altul, la FC Voluntari, Concordia Chiajna, ACS Timișoara, ASA Tg. Mureș, Gaz Metan, CSM Iași, Pandurii și Botoșani.

Disfuncții majore în relația fotbalului cu societatea și economia. Cele mai bogate zone nu-și susțin echipele. La rândul lor, cluburile nu sunt interesate de comunitățile locale

O altă caracteristică e aceea că, mai ales în județele bogate, susținerea pentru echipa locală este minimă sau chiar inexistentă. La București, Steaua și Dinamo nu primesc nimic de la stat. La ACS Timișoara, autoritățile locale au o implicare, dar nu au mai finanțat clubul de multă vreme. CFR Cluj, aflată în insolvență, n-are nicio legătură cu municipalitatea. Hagi s-a refugiat cu Viitorul la Ovidiu, pentru că la Constanța nu a primit niciun suport. După ce autoritățile locale din Mureș au tăiat finanțarea pentru ASA, echipa a intrat în colaps. Sibiul nu are echipă, în schimb în județ există Gaz Metan Mediaj, formație intrată, de asemenea, în insolvență și care depinde de finanțarea companiilor naționale Transgaz și Romgaz. CSU Craiova este în acte echipă privată, dar s-a constituit și există cu largul concurs și sprijin al primăriei. CSM Iași este în totalitate dependentă de banul public venit de la Primărie și de la Consiliul Județean. După alegerile locale de astă-vară și sistarea finanțării de la buget, echipa se îndreaptă rapid spre un blocaj.

Pandurii e în insolvență, cu mari datorii la jucători și bugetul de stat, pentru că problemele financiare ale Complexului Energetic Oltenia au dus la decizia de a stopa finanțarea echipei. Botoșani are o situație stabilă, deși în județ situația economică e gravă. Astra e într-o situație financiară foarte grea.

Județul cu cele mai multe echipe în primele două divizii ale fotbalului românesc este, în acest moment, Ilfov (locul 2 pe țară la cifra de afaceri), cu două cluburi (Voluntari și Chiajna) în Liga 1 și patru cluburi (Afumați, Clinceni, Tărlungeni și Balotești) în Liga 2.

Altădată sursă bogată de formații în primele două ligi, București (care are 37% din cifra de afaceri totală înregistrată în România) are acum doar două echipe în Liga 1 (Dinamo și Steaua) și una în Liga 2 (Juventus).


Declinul fotbalului în România s-a putut vedea și la ultimul derby Dinamo – Steaua. Arena Națională abia s-a umplut pe jumătate. Bucureștiul în ansamblu mai are doar trei echipe în primele două ligi. Acum 12 ani, Capitala avea 9. FOTO: Mediafax

Prin comparație, în sezonul 2004-2005, București avea cinci echipe în Liga 1 (Steaua, Dinamo, Rapid, Progresul și Sportul) – care se clasau, toate, între primele șase locuri – și patru echipe în Liga 2 (Rapid II, Dinamo II, Inter Gaz și Juventus).

Această decuplare de la realitatea economică și de la principiile care fac să performeze fotbalul la nivel mondial este una din explicațiile pentru prăbușirea acestui sport în România. Cu mici excepții, cluburile funcționează după rețete numai după ele știute, fără să manifeste preocupare pentru performanță, marketing, comunitățile locale, competență, cinste, loialitate și aparent incapabile să atragă finanțare altfel decât instituțional (de la patron, din drepturile TV, din transferuri sau de la autoritățile locale).

București, Cluj, Constanța și Sibiu conduc atât la fotbal, cât și la economie. Ilfov, Iași, Mureș și Timiș n-au echipe pe măsura cifrei de afaceri a județului

Comparând clasamentul bogăției cu cel fotbalistic, vedem că doar București (parțial, din motivele explicate mai sus), Cluj, Constanța și Sibiu sunt compatibile.

În acest moment, Steaua (1) și Dinamo (6) sunt pe loc de play-off în Liga 1, iar Juventus conduce în Liga 2, corespunzător cu poziția de lider deținută de Capitală la cifra de afaceri.
Prin CFR, Cluj ocupă locul 5 în fotbal și 4 în economie.
Prin Viitorul, Constanța e pe 3 în fotbal și pe 6 în economie.
Prin Gaz Metan, Sibiu e pe 4 în fotbal și pe 10 în economie.

Oarecum peste nivelul forței financiare sunt Dolj – locul 2 în fotbal, locul 13 în economie – și Giurgiu – locul 10 în fotbal, 41 în economie (aici e un caz deosebit explicat, de asemenea, mai sus).
Mult peste ce poate oferi comunitatea locală și regiunea sunt Botoșani (locul 7 în fotbal, 35 în economie) și Gorj (locul 8 în fotbal, 31 în economie).

Sub aparentul potențial al cifrei de afaceri a județului sunt echipele din Ilfov (9 și, respectiv, 12 la fotbal, 2 în economie), Iași (11 la fotbal, 15 în economie), Mureș (13 la fotbal, 9 în economie) și Timiș (14 la fotbal, 3 în economie).

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×